L'esser més gran del planeta terra, la Posidònia

2012-11-19

Recentment s’ha descobert que al mar Mediterrani viu l’esser viu i longeu més gran de tot el planeta terra, la Posidònia. Exactament i segons els científics, d’aquesta planta i no alga; amb moltes similituds a les plantes terrestres encara que visqui al mar, se n’han trobat extensions de més de 8 quilòmetres de llargada,amb una edat de fins a 100.000 anys.

Els darrers descobriments del CSIC el 2006 ubiquen aquestes vastes extensions al voltant de les Illes Balears, entre Formentera i Eivissa. Aquestes plantes verdes submarines tenen un gran valor ecològic, ja que beneficien la biodiversitat al fons marí aportant gran vida a peixos i mol·luscs. És per això que trobar-la a la platja ens pot indicar que aquesta gaudeix de bona salut.

Pradera de Posidònia a les costes de Formentera.
Un altre paper important que té és la de protegir la costa de l’erosió causada per les onades que provoquen la pèrdua de sorra, i ho fan tant al fons del mar, mentre la posidònia és viva, com quan queda dipositada a la sorra un cop està morta. A diferència de les algues, les fulles de la Posidònia amb una alçada màxima de  50 cm, absorbeixen la força del mar i minimitzen els efectes del potencial de les onades en tocar sorra.


Onades a les costes de Menorca.
Ara bé, aquesta planta tan apreciada i necessària està desapareixent de les nostres costea a causa directa de l’acció de l’ésser humà: pesquers d'arrossegament  ports esportius, àncores de vaixells i, sobretot, per la contaminació de les aigües.

Encara que aquesta espècie pugui arribar a ser endèmica, haurem de començar a tenir molta cura d'ella  preservant els espais on encara hi creix, sobretot al nord i sud de Catalunya. Cal parar especial atenció també en no continuar netejant les plantes mortes que es dipositen sobre la sorra de les platges, com s’està fent els darrers anys, amb la idea equivocada que una platja  neta de vegetació natural augmentarà el número de turistes. Com hem dit abans, la presència d'aquesta planta és un indicatiu de bona salut de la platja.