CHILE: San Pedro de Atacama; Salars, Sandboard i Valls encantades! #13.6

2014-02-28

Gran dilema el que vam tenir… Anar o no anar al nombrat Desert d'Atacama? Valia la pena fer 1.000 kms? Durant varis dies li vam estar donant voltes… Però finalment vam posar rumb a les càlides terres del interior de Xile. Abans de continuar amb les historietes i les fotos, us deixem el vídeo resum d’aquest lloc tant peculiar!

Link del vídeo http://youtu.be/yu9h26KyYN8

Quan portàvem conduint uns 200 kms des de Antofagasta (que es troba a la costa) l'Òscar va notar que li començava a faltar aire al respirar… Vam mirar l'altímetre i ja marcava 3.290 m d'altitud! La Cris es va passar tot el trajecte estirada al sofà de l'autocaravana ja que encara estava amb antibiòtics pel queixal del seny i el cos el tenia sense energies, l'elevada altitud no l'ajudava gens i ja es podia preveure que l'estada a San Pedro de Atacama no seria gens fàcil per ella… El camí cada vegada s'anava convertint més àrid i sec.


                                                                     
L'entrada al poble de San Pedro de Atacama ens va tranquil·litzar una mica, al veure que encara conservava un cert encant tot i ser el campament base de tots els turistes que volen visitar el desert, el Valle de la Luna, el Valle de la Muerte i el famós Salar de Yuni a Bolívia. De seguida vam trobar un bon lloc per aparcar l’autocaravana, vam donar una volta i vam planificar quines activitats faríem i com les podríem fer sense gastar-nos gaires diners. Ah! De seguida vam buscar fulles de coca ja que segons diuen ajuden a no tenir mal d'alçada que tant fa patir als turistes que visiten el poble degut a que es troba a uns 2.500m i per arribar-hi hi ha trams de fins a 3.500m. Unes quantes infusions d'aquesta planta sagrada i ancestral pels peruans i, fora problemes!

  
Salar de Atacama
Realment hi ha varis salars a la zona que hi pots arribar en vehicle o en bicicleta, tot i que aquesta última opció és bastant bèstia… Ja que pots estar tranquil·lament 2 o 3 hores sota el sufocant sol, de fet en més d'una ocasió, els ciclistes ens van parar demanar-nos aigua ja que no podien més… i és que com bé diu el nom, és un desert i amb totes les lletres.

Bé, com dèiem hi ha varis salars però resulta que si no t'informes bé et fan pagar per banyar-te a les cristal·lines aigües les quals tenen una saturació de sal tant elevada que sures literalment. Resulta que alguns dels salars tallen molt, els trossos de sal són com trossos de cristalls molt esmolats. Nosaltres rebels a pagar vam continuar conduint i després de fer bastants kms, des de la llunyania podíem visualitzar una gran extensió blanca, així que ens hi vam acostar tant com vam poder, però a 500 metres vam haver d'estacionar i continuar a peu. El camí va ser difícil i dolorós… ja que a cada passa t'enfonsaves i al mateix temps les capritxoses formacions salines et tallaven els turmells… Al final ens van quedar les cames com uns quadres i de fet, a dia d'avui encara tenim cicatrius… Però bé, tot sigui per tenir una mica d'aventura i estalviar uns calers!



Finalment vam arribar al salar i com no podia ser d'una altra manera, no hi havia ningú ja que l'accés era complicadíssim i… com tampoc podia ser d’una altre manera, era dels salars que tallaven… I quin mal altre vegada però… que maco i curiós! Realment flotaves com si fossis un tap de suro! L'indret et deixava sense paraules… És un paisatge que mai havíem presenciat encara que algun salar que altre havíem vist, però cap com aquest! Per no enrotllar-nos més us ho intentem mostrar en format de fotos i amb el vídeo.



Al eixugar-se l’aigua del cos vam tenir la sorpresa de que tot el cos quedava literalment recobert de sal i la roba totalment encartonada. Quan per fi vam aconseguir tornar a l’autocaravana vam conduir fins a les dues llacunes d’aigua dolça anomenada ‘Los ojos del salar’. Ens vam fer un bon bany i a dinar.



Valle de la Luna
Com bé intenta explicar el nostre amic Niko en el vídeo, aquesta vall és famosa per assemblar-se a la Lluna. En aquest cas, ens va tocar pagar… Dins la vall pots visitar unes coves ben curioses, pujar muntanyes lunars, dunes infinites i gaudir d'uns paisatges totalment abstractes que realment sembla que t'hagis transportat a un altre planeta.






Valle de la Muerte
No sabem exactament perquè es diu així, però per nosaltres mortal va ser el camí fins arribar a la gran duna apta per practicar sandboard, és a dir, snowboard però lliscant sobre sorra enlloc de neu!
Diem que va ser mortal el camí ja que vam tenir varis ensurts, trams irregulars, trams que s'havien ensorrat i d'altres que ens feien anar a 3 rodes! per sort només vam perdre una petita part del para-xocs de darrera…
L'experiència de lliscar sobre sorra va ser molt divertida i per l'Òscar i el Niko potser una mica menys… després de quedar ben enfarinats de sorra al caure.



Corre corre a veure la posta de sol! Vam conduir amb els últims raigs de sol fins a situar-nos a un punt clau a on pots gaudir de com cau el sol per darrera del Valle de la Luna, formant unes ombres i siluetes ben espectaculars! La veritat és que va ser una posta de sol màgica.



Pots visitar el següent link per més info de San Pedro de Atacama: http://www.sanpedronline.cl



Bé, ens acomiadem fins a la propera que si tot va sobre el previst, ja serà des del 4rt país d’aquesta aventura per Amèrica... Perú!