ILLES BALEARS: Menorca, reserva de la biosfera

2012-11-22

Menorca va ser declarada reserva de la biosfera l’any 1993. La UNESCO va atorgar aquest títol amb la necessitat de preservar la gran diversitat d’espais naturals que coexisteixen en aquesta illa tant petita. Els animals, el paisatge rural, la cultura i el patrimoni històric fan d’aquesta illa un projecte humà sobre el desenvolupament econòmic i social.

Amb aquestes dades vam decidir aventurar-nos a viure un mes sencer. Els objectius principals van ser descobrir les platges de la costa nord per practicar surf i treballar a camps de cultiu totalment orgànics i sostenibles.
Surf a platja de Cavalleria. Foto: Surfcatalunya.cat
Només arribar vam contactar amb un parell de persones que ens van acollir i ens van donar feina a canvi d’allotjament i menjar.

El primer lloc és un petit hortal situat a les afores de Ciutadella. Els hortals són tradicionals en aquesta zona, petites i àrides extensions de terra que, treballades de forma adequada, se n’aconsegueix treure un gran profit. En aquest petits horts disposats en parcel·les de 4 metres de llarg per 2 d’ample, treballen amb cultius rotatoris els quals afavoreixen els suficients nutrients a la terra i assegura no haver de fer servir productes químics. També són combinats amb plantes aromàtiques que atreuen petita fauna, la qual s’encarrega d’eliminar possibles plagues.

Hortals petits de rotacions.
El segon lloc on vam estar treballant va ser un indret màgic situat al Barranc d’Algendar. Com el seu nom indica, es tracta d’un barranc humit habitat per centenars de voltors i mitja dotzena de pagesos. Aquí els cultius es distribueixen en bancals construïts fa centenars d’anys i que discorren al voltant d’un petit riu el qual produeix una gran diversitat de fauna i flora que beneficia enormement els cultius que s’hi planten.

Horts al Barranc d’Algendar.
Menorca és una illa única i pot meravellar a qualsevol visitant ja sigui de platja o muntanya, de ciutat o de cultura.
No deixeu de participar en aquestes iniciatives de treball al camp nascudes gràcies al títol de reserva de la biosfera, distintiu que engresca a tothom a tenir cura d’aquest espai únic.
No deixeu de gaudir de les seves increïbles platges color turquesa i sorra blanca. Però recordeu que tant la flora com la fauna tenen el mateix dret que nosaltres a viure en aquesta illa que enamora i que hem de preservar per a que continui enamorant!

Treballant als bancals del Barranc d’Algendar.