COLOMBIA - PANAMA: L’odissea de creuar de Colòmbia a Panamà. Ferry Xpress ens salva #16x #18

2014-10-30

En aquesta entrada us expliquem les peripècies per creuar de Colombia a Panamà, és a dir, per saltar d'Amèrica del Sud a Amèrica Central. Abans de res, us deixem amb el vídeo que hem editat:


¿Què és el ‘Tapón de Darién’?                                                          
Creuar de Sud Amèrica a Amèrica Central és molt més complicat i costós del que us podeu imaginar. L’anomenat Tapón de Darién és una selva tropical que delimita Colòmbia de Panamà, segons diuen és tant densa i pantanosa que no és viable la construcció d’una carretera per connectar les dues nacions.
Avui en dia costa de creure que no es pugui construir una carretera en aquesta zona. Les males llengües diuen que no interessa que hi hagi lliure circulació de Sud Amèrica a Amèrica Central,  per què? Perquè Nord-Amèrica no té cap interès en què les poblacions més desafavorides guanyin posicions cap al nord... I us preguntareu, per què?  I aquesta serà una pregunta que no respondrem nosaltres, és complicat trobar-li la lògica...

La carretera actual són les línies de color groc, és la mateixa Ruta Panamericana. Les altres rutes són propostes.

Com passar de Sud Amèrica a Amèrica Central?
El únic procés per creuar amb vehicle és mitjançant un vaixell de càrrega i les persones, via avió o veler (5 dies). El cost del passatge del avió o del veler oscil·lava entre 200 i 400 euros per persona. I el vehicle? Doncs si les dimensions eren estàndards d’una furgo (combi) podies compartir un contenidor amb un altre vehicle i pagar poc més de 1.000 euros per vehicle, però si les dimensions no eren estàndards com és el nostre cas, doncs es complica més i també és més costós, ja que havies de contractar un contenidor més grans i pagar més. O l’altre opció, que el vehicle vagi a coberta sense contenidor però ja et pots acomiadar de totes les teves possessions de l’interior del vehicle, és conegut que roben.
Tot aquest procés requereix de varis tràmits amb les agències marítimes i duaneres. S’estima que es pot allargar 2 setmanes. És a dir, que té un alt cost de temps i diners, 2.000 € mínim (vehicle i 2 persones), i remarquem, mínim.

Ferry Xpress
Els rumors deien que s’havia d’inaugurar un ferry que unia Cartagena (Colòmbia) i Còlon (Panamà), apta per persones i vehicles. El problema és que no sabíem si era cert i quines dates tenien previst començar a operar. Aquest nou servei era tant atractiu, segur i barat que sí o sí ens havíem d’arriscar i esperar, esperar i creuar els dits per que la data d’inauguració fos uns dies abans del 6 de novembre, dia que teníem un vol comprat de Panamà a Barcelona per fer una sorpresa a la família... La realitat era que encara estàvem a Veneçuela i eren mitjans d’octubre i no teníem cap notícia de Ferry Xpress. Així que vam començar a buscar plans alternatius com deixar l’autocaravana a Colòmbia i nosaltres volar a Panamà a temps per volar a Barcelona. Però tot es complicava... cada cop que estiràvem d’un fil, resultava que era inviable i a més, ja no érem a temps de fer el procés habitual d’enviar l’autocaravana en vaixell  a Panamà.
Quan la desesperació ja ens començava a afectar física i psicològicament, la gran notícia va arribar a través del Facebook. L’empresa Ferry Xpress tenia previst començar a operar el 28 d’octubre! Increïble!


A mida que anàvem digerint l’eufòria ocasionada per la gran notícia vam començar a investigar com es podia fer la reserva i els passos a seguir per no perdre’ns el primer trajecte,  ja que de no ser així, ja no teníem temps d’agafar el vol comprat tornar a Catalunya. Nosaltres encara estàvem a Veneçuela però l’endemà mateix vam asseure el cul a l’autocaravana rumb a Colòmbia, armats de valor per tornar a creuar la frontera Paraguachón (Colòmbia - Veneçuela), una de les més perilloses del món degut al tràfic de combustible, menjar i droga (aquest tema i d’altres bastant impactants sobre Veneçuela, us ho explicarem millor un altre dia).

Reserva del ferry
La veritat és que ho van muntar molt bé i la reserva es podia gestionar des de qualsevol agència de viatges de Colòmbia, pagant ja la totalitat del trajecte que van ser 700 euros enlloc de 2.000 euros com a mínim. Nosaltres a Riohacha, que és la primera població amb agència de viatge, vam fer la reserva i vam continuar conduint fins a Cartagena de Índies, des d’on el ferry partia el dimarts 28 d’octubre a les 19h.



Els tràmits
Les indicacions eren que havíem d’estar a les instal·lacions del port a primera hora del matí per fer els tràmits pertinents abans de salpar i que necessitàvem l’assegurança del vehicle vigent.
 El que va passar és que ni els mateixos de Ferry Xpress sabien quins tràmits es precisaven i des de que vam arribar al port fins que vam sortir navegant, va ser una gimcana i amb uns costos no previstos: Rentar el vehicle, fumigar-lo, pagar les gestions de la naviliera, netejar l’interior i deixar-ho lliure d’aliments de tot tipus més el control excessiu de la carga del vehicle amb gossos i obligats a treure al exterior totes les nostres pertinences. Nosaltres, que som com som, vam trampejar tot el que vam poder.
{Tots aquests tràmits els podeu veure al vídeo d’aquesta entrada}





El viatge
El vaixell sortia ben puntual del port i ens esperava un trajecte de 18 hores. Es tracta d’un ferry del 1986 però restaurat al 2005 fins l’últim detall amb restaurant, sala de jocs, discoteca... La capacitat és de 1.320 persones, 500 vehicles, 100 contenidors o camions, 379 cabines i 300 butaques. Nosaltres ens vam permetre el luxe de dormir en una cabina i la veritat és que vam agrair molt la dutxa i el llit, després del estalvi gràcies al ferry i no haver d’enviar l’autocaravana amb container, no vam dubtar en reservar una cabina.





Per sopar vam compartir una pizza al restaurant per $10 i ens vam quedar adormits a coberta, en un sofà ben còmode que hi havia a la fresca. L’endemà al matí a les 9h ja ens despertaven per megafonia per abandonar les cabines i les hores que quedaven poc més de 4 hores que quedaven per arribar a Panamà les vam passar a les butaques i donant voltes pel vaixell.



Els costos a Colòmbia:
·         $25 agència marítima.
·         $10 neteja exterior.
·         $40 fumigació del interior.
·         De 300 a 650 dòlars els vehicles.
·         90 dòlars per persona i per butaca o, $60 extres per persona i cabina.
        A panamà:
·         $75 Assegurança del vehicle.

L’arribada a Colón, Panamà
Va ser puntual però un cop desembarcats vam haver de passar el control Policial que van registrar l’interior de l’autocaravana amb gossos i un aparell ben estrany que semblava la pistola dels caça-fantasmes, la qual servia per detectar si hi havia restes de droga. 


Per aquest tràmit vam estar més de tres hores però el que es va allargar fins que va ser tard i fosc va ser rebre el permís de circulació del vehicle, sent així que tots els qui viatjàvem amb vehicle ens vam quedar a dormir allà mateix per la nostra seguretat. Tots ens vam enfadar pel tràmit de l’assegurança ja que ens van cobrar $75 quan el preu comú són $15, a més, després encara ens quedava el tràmit per registrar el vehicle a Panamà el qual vam acabar de fer-lo a les 11 hores de la nit. Vam acabar morts. Una curiositat? El seu programa informàtic tenia l’opció de nacionalitat Catalana. Sí sí, catalana! L’endemà ja vam encendre el motor de La Simpi i altra vegada a la ruta!




La mala notícia...

És que el ferry a data d’avui (gener 2015) continua funcionant però ja no carrega vehicles, només persones, animals de companyia, bicicletes i motos. Així que vam ser molt afortunats de que comencés el servei just a temps per no perdre el bitllet d’avió Panamà-Barcelona i estalviar-nos tant temps i diners! I és una gran llàstima que aquesta iniciativa hagi acabat com un altre intent fallit d’unir Sud Amèrica i Amèrica Central d’una forma més àgil i al abast de tothom.

{Perquè la vida és un viatge}